تولد و دوران كودكي
حجةالاسلام والمسلمين صادق لاريجاني آملي در سال 1339 در نجف اشرف در خانوادهاي اهل علم ديده به جهان گشود. پدرش آيةالله العظمي ميرزا هاشم آملي(ره) از بزرگان حوزه علميه نجف و قم بود كه در طي ساليان دراز شاگردان فراواني پرورانده است. مادرش نيز فرزند آيةالله العظمي سيد محسن اشرفي(ره) از بزرگان بهشهر (اشرف) بود كه در آن شهر سمت مرجعيت داشت. مرحوم ميرزاهاشم آملي يك سال و اندي پس از تولد فرزندش به شهر قم مهاجرت كرد.
دوران تحصيل
حجةالاسلام والمسلمين صادق لاريجاني تحصيلات جديد را از دبستان در سال 1345 آغاز كرد و در سال 1356 به پايان رساند. او در دورة دبيرستان با علاقة بسيار به كتب رياضي روي آورد و بسياري از آنها را با مطالعه فرا گرفت. وي در سالهاي تحصيل خود در اكثر مواقع حائز رتبه اول بود و هنگام وارد شدن به سال چهارم دبيرستان با فراهم آمدن بورس تحصيلي از دانشگاه صنعتي شريف عازم تحصيل در يكي از كشورهاي غربي بود كه ناگهان زندگياش دگرگون شد و با تشويق پدر به دروس ديني رو آورد.
او در سال 1356 به حوزه علميه قم وارد شد و بيشتر دروس مقدمات و سطح را در فرصتي اندك و در نزد استادان برجسته كه گاه از نزديكان وي نيز بودند، به پايان رسانيد. سپس در درس خارج بزرگان قم، از جمله والد خود، حاضر شد و سالها از محضر آنان بهرههاي بسيار برد. در اين مدت از تحصيل علوم عقلي و تفسير نيز بازنماند.
فعاليتهاي علمي و فرهنگي
حجةالاسلام والمسلمين صادق لاريجاني در عرصه فرهنگي خدمات شاياني را به انجام رسانده است. او از سالهاي نخستين انقلاب به مقوله تهاجم فرهنگي و شناخت آن اهتمام ويژهاي داشته و در اين زمينه فعاليتهاي گستردهاي را به انجام رسانده است.
او بسياري از كتب دورة سطح را تدريس كرده است و از سال 1368 تاكنون به تدريس خارج فقه و اصول اشتغال دارد. علاوه بر آن سالها به تدريس در دانشگاه تربيت مدرس قم و دانشگاه رضوي مشهد در سطح كارشناسي ارشد و دكترا ميپردازد. تدريس او در دانشگاه در رشتههاي كلام جديد، فلسفه تطبيقي، فلسفه اخلاق و فلسفه غرب است.
حجةالاسلام والمسلمين صادق لاريجاني تاكنون كتب بسياري را تأليف، تصحيح يا ترجمه كرده است كه برخي از آنها به شرح زير است:
1ـ فلسفه اخلاق در قرن حاضر نوشته وارنك (ترجمه)؛
2ـ انسان از آغاز تا انجام، نوشته علامه طباطبايي (ترجمه)؛
3ـ سرماية ايمان، نوشته ملاعبدالرزاق لاهيجي (تصحيح)؛
4ـ معرفت ديني، نقد نظرية قبض و بسط تئوريك شريعت؛
5ـ قبض و بسط در قبض و بسطي ديگر؛
6ـ واجب مشروط؛
7ـ فلسفة تحليلي، دلالت و ضرورت؛
8 ـ آموزگار جاويد (مجموعة مقالات در برزگداشت مرحوم آيت الله العظمي ميرزا هاشم آملي).
همچنين از وي مقالات متعددي در كنگرهها و نشرياتي چون نقد و نظر، كيهان فرهنگي و صبح منتشر شده است. او بيشتر دروس فقه و اصول را تقرير كرده است و رسالهاي مبسوط در صلاة مسافر در قالب شرح عروةالوثقي نگاشته است. حجةالاسلام والمسلمين صادق لاريجاني از اعضاي جامعه مدرسين حوزه علميه قم و از اعضاي مجلس خبرگان رهبري دورة سوم از استان مازندران است وي همچنين با حكم مقام معظم رهبري در تاريخ 25/4/80 به عنوان يكي از فقهاي شوراي نگهبان قاون اساسي، منصوب شدهاند. عضويت در هيأت امناي دانشگاه قم، هيأت امناي دانشنامة جهان اسلام و رياست هيأت امناي مؤسسه تحقيقات كامپيوتري علوم اسلامي، از ديگر فعاليتهاي وي به شمار ميرود. او هم اكنون در قم به تدريس و تربيت طلاب ميپردازد.