بهرام افشارزاده می گوید کمیته ملی المپیک از دومی ایران در بازیهای کشورهای اسلامی رضایت دارد و عملکرد بانوان را عالی توصیف می کند.
او اعتقاد دارد که برای موفقیت در بازیهای آسیایی 2014 اینچئون باید بودجه کافی در اختیار کمیته قرار گیرد تا مربیان خارجی دوباره به کارشان در ایران برگردند. او همچنین تاکید دارد که باید انتخابات کمیته ملی المپیک هر چه سریع تر برگزار شود تا حمایت بیشتری از ملی پوشان برای حضور موفق ایران در بازیهای آسیایی صورت بگیرد.
دبیرکل کمیته ملی المپیک پس از دومی ایران در بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی گفت و گویی انجام داده است که در ادامه میخوانید.
* عملکرد کاروان ایران را چطور ارزیابی میکنید؟
- ما با 87 ورزشکار در شش رشته، نتایج خوبی را در این بازیها گرفتیم و جایگاه چهارمی را به دومی ارتقا دادیم. من اعتقاد دارم اگر به ورزشکارانمان برسند خیلی خوب نتیجه میگیرند و از ورزشکاران سایر کشورها دیگر چیزی کم ندارند. عملکرد تیمهای والیبال، تکواندو و ووشو خوب بود. تیم دوم والیبال و تکواندو را به این مسابقات برده بودیم، اما ووشو با ترکیب اصلی در این رقابتها حضور پیدا کرد. ملیپوشان خوب کار کردند. در تکواندو و ووشو از نتیجه خیلی راضی هستیم. ملیپوشان والیبال و دوومیدانی هم خوب بودند. با وجود مشکلات مالی که داشتیم کار راحت نبود. ما 57 مدال در اندونزی گرفتیم و برای اولین بار دوم شدیم. من تا جایی که امکان داشته به دنبال این بودم که حداقل کاروان را به بازیها اعزام کنیم و حداکثر نتیجه را بگیریم. وقتی کاروان از اندونزی برگشت، هیچ کس از وزارت ورزش و جوانان و کمیته ملی المپیک به استقبالمان نیامد. تیمهای ووشو و تکواندو با پرواز قطر به ایران آمدند و دو ساعت بعد از ما رسیدند. من در فرودگاه ماندم و از آنها استقبال کردم تا ملیپوشان دلگیر نشوند.
* چرا با این که در وزنهبرداری شانس قطعی کسب چندین مدال را داشتیم، تیم اعزام نشد.
- ما باید در این دوره برای اعزام وزنهبرداران خودمان کارها را پیگیری میکردیم و تیم را میبردیم، اگر این اتفاق میافتاد میتوانستیم پنج مدال بگیریم و در مجموع اول شویم. ملیپوشان خیلی خوب بودند. با توجه به در پیش بودن مسابقات جهانی شرایط اعزام وزنهبرداران به مسابقات بازیهای همبستگی کشورهای اسلامی مهیا نبود. ملیپوشان خیلی خوب بودند و ما آنها را به خوبی اداره کردیم. سعی کردیم با توجه به کمبود منابع مالی رشتههایی که نتیجه نمی گیرند، اعزام نشوند. رشتههای اسکواش و اسکیت چنین شرایطی را داشتند. مسئولان فدراسیونهایشان هم می دانستند که نتیجهای نمیگیرند. البته ما قصد داشتیم تیم ملی ریکرو را هم اعزام نکنیم، اما رییس فدراسیون گفت که آنها توانایی این کار را دارند و میتوانند موفق شوند که به لطف خدا هم خوب نتیجه گرفتند.
* عملکرد بانوان در این بازیها چطور بود؟
- از میان 29 ورزشکار زن اعزامی به این بازیها توانستیم 11 طلا، 7 نقره و 7 برنز و در مجموع 25 مدال بگیریم. به نظرم این نتیجه استثنایی و قابل توجه بود. مریم طوسی یکی از بانوان کاروان بود که واقعا عالی کار کرد. او حدود هفت متر در رقابتهای دوی 100 و 200 متر با حریفانش فاصله داشت. او کار سختی داشت و عالی ظاهر شد. من با او صحبت کردهام و نیاز به حمایت دارد. به نظر من دوومیدانی پتانسیل زیادی دارد و باید برای ملیپوشان مربی خوب بیاوریم.
* در این بازیها تیم کاراته بانوان با وجود شایستگی که داشت و به مدال نزدیک بود، از گردونه رقابتها حذف شد. چرا این اتفاق افتاد؟
- در روز دوم بازیها رقابتهای کاراته به ما گفتند که نائب رئیس بانوان کاراته از ایران با ما تماس گرفته و اعلام کرده که لباسهای بانوان ایراد دارد. و به همین دلیل مسئولان فدراسیون اقدام به تغییر لباسهای بانوان کردند .کاراته کاران خوب عمل کردند و حجابهایشان هیچ مشکلی نداشت اما به هر حال ما دو مدال را از دست دادیم. در سالن مسابقه رییس فدراسیون جهانی کاراته در کنار من نشسته بود و گفت که لباس مشکلی ندارد، اما وقتی در واکنش به اعتراض مصریها با داوران صحبت شد ولی آنها گفتند که دیگر نمیشود رای را تغییر داد. لباس کاراته به تصویب فدراسیون جهانی رسیده است و لباس بانوان و چگونگی حضور آنها در زمین مسابقه مربوط به خود فدراسیون و مسئولان بانوان ورزش است و کمیته ملی المپیک دخالتی در این زمینه ندارد.
* شما اشاره کردید که دوومیدانی کاران به مربی خارجی نیاز دارند، با توجه به نزدیک بودن بازیهای آسیایی اینچئون نیاز به حضور مربیان خارجی و حمایت از ورزشکاران بیشتر احساس میشود، آیا امکان بازگشت مربیان خارجی وجود دارد؟
- در نشست هیات اجرایی قصد دارم به این نکته تاکید کنم. ما نیاز داریم که مربیان رشتههای شمشیربازی، دوومیدانی، والیبال، بسکتبال، تیراندازی، ووشو و تیروکمان به ایران برگردند. ما به مربیان خارجی و متخصص احتیاج داریم. مسئولان اگر میخواهند در بازیهای آسیایی نتیجه بگیریم، باید به ما پول بدهند و اگر نخواهند کمک کنند فکر نکنم که در بازیهای اینچئون نتایج بازیهای گوانگجو را تکرار کنیم. همه کشورها دارند پیشرفت میکنند. مسئولان نباید فکر کنند که بازیهای آسیایی مانند بازیهای کشورهای اسلامی است. از حالا باید تکلیف فدراسیونها، مربیان تیمها و ورزشکاران مشخص شود. ورزشکار نیاز به تغذیه، هزینه ایاب و ذهاب، مربی و تدارک خوب دارد. چرا که باید برای موفقیت احساس آرامش کند. ما در بازیهای اسلامی پای سکو برای مدالهای طلا، نقره و برنز 500، 300 و 200 دلار پاداش دادیم. اگر چه این مبلغ ناچیز است، اما ورزشکار حس میکند که کسی کارش را رصد میکند. این مساله در روحیهاش تاثیرگذار است. ملیپوشان نیاز به سرپرستی ندارند اما کسی را میخواهند که کارشان را رصد کند. به نظر من میتوان در بازیهای آسیایی موفق بود به شرطی که به تغذیه، تدارک، مربی و ... رسیدگی شود. کسب رده سومی در آسیا خیلی سخت است، اما تکرار عنوان چهارمی هم راحت نیست. رشتههای کشتی آزاد و فرنگی، وزنهبرداری، تکواندو، دوومیدانی، ووشو، قایقرانی و کاراته در بازیهای آسیایی اینچئون شانس مدال دارند، هم در بخش زنان و هم در بخش مردان.
* در میان اعزامهای اخیر، عملکرد ایران در بازیهای المپیک نوجوانان قابل دفاع نبود. در این زمینه چه اقداماتی باید صورت بگیرد؟
- سال آینده مسابقات المپیک نوجوانان در پیش است و به همین دلیل ما باید روی برخی از رشتهها سرمایه گذاری کنیم و صبور باشیم و ببینیم که در آینده چه نتیجهای میگیرند. به نظر من باید روی ورزش پایه به ویژه رده نوجوانان خیلی توجه شود و بودجه ویژه ای برای آنها در نظر گرفته شود و به تفکیک رده های سنی باید بودجه تخصیص داده شود و اعزامهای برون مرزی آنها را بیشتر کنیم و از مربیان ویژه در سطح آنها استفاده شود.
* با توجه به مشکلات مالی که پیش از بازیهای اخیر داشتید، تکلیف بازیهای آسیایی اینچئون چه خواهد شد، آیا اعتبار کافی برای این بازیها تامین میشود؟
- باید به کمیته ملی المپیک بودجه مناسب تخصیص داده شود. ما 80 میلیارد تومان پیشبینی کردهایم. اما نمی دانیم که چقدر از این مبلغ پرداخت میشود. احتمالا به ما 32 میلیارد تومان به ما میدهند که واقعا مبلغ کمی است. امسال اوج کار کمیته ملی المپیک است. درست است که پنج ماه تا پایان سال فرصت داریم، اما مهمترین روزهای ورزش قبل از بازیهای آسیایی اینچئون است. در همه رشتهها از حالا باید ترکیب تیم را مشخص کنند و ملیپوشان خودشان را آماده کنند. با توجه به حضور صالحی امیری در ورزش باید انتخابات کمیته ملی المپیک سریع تر برگزار شود. من فکر میکنم که هر کس به کمیته ملی المپیک بیاید باید ارتباط تنگاتنگی با وزارت ورزش و جوانان داشته باشد. حضور آقایان دکتر سجادی، خسروی وفا، هاشمی و خادم که همه آگاه هستند و سابقه کار در ورزش را دارند، باعث دلگرمی جامعه ورزشی در عرصه خدمت می شود.
* احسان حدادی در بازیهای کشورهای اسلامی شرکت کرد و طلا گرفت. وضعیت او به چه صورت است؟
- شرایط حدادی خیلی خوب است. او به اندونزی آمد و با بیش از 65 متر پرتاب قهرمان شد. سفرش چهار روزه بود. من با حدادی جلسه گذاشتم و همه مشکلاتش را حل کردم. خواسته های حدادی واقعا معقول است. من به او و فدراسیون گفتهام که هر کاری داشت برایش انجام میدهم. او بیستم مهر به ایران بر میگردد. اگر تمرکز داشته باشد و به او رسیدگی شود میتواند در دو المپیک دیگر هم مدال بگیرد.
* تکلیف مربی حدادی چه میشود؟
- ماساژورش فعلا با او همکاری میکند، اما مربی آمریکایی دیگر نیست و حدادی با مربی روسیاش تمرین میکند. باید به وضعیت این ورزشکاران توجه کرد. مریم طوسی هم خیلی از شرایطش ناراحت بود و به او هم قول کمک دادیم. ما نباید این را بگوییم که فلان قهرمان چرا اینقدر پول میگیرد؟ همه قهرمانان برای ما قابل احترامند و باید شرایط عادلانه ای برای آنها فراهم کنیم.
* آقای افشارزاده! بعد از بازیهای المپیک بیشتر مدال آوران به حال خودشان رها شدند و ما دیدیم که حتی در مسابقات رسمی و اردوهای تیم ملی نیز حضور پیدا نکردند.
- این مساله را قبول دارم. واقعا باید سرمایهها حفظ شوند. حداقل برای بازیهای اینچئون زمان نداریم و بیش از این نمی توان فرصت را از دست داد.
* آیا با حمید سوریان صحبتی داشتهاید، او به کشتی برمیگردد؟
- من قبلا با سوریان صحبت کردهام و برای حضور او در انتخابات کمیته ورزشکاران فیلا کتابچهای برایش تهیه کردم که خوشبختانه او هم رای آورد و عضو فیلا شد. آن زمان به من میگفت که حدود شش کیلوگرم اضافه وزن دارد و کم کردن آن کار بسیار سختی است، اما خودش تمایل دارد که دوباره کشتی بگیرد و باید این فرصت را برای ورزشکارانی مثل سوریان مهیا کرد که اگر باز هم علاقه مندند در ورزش برای کشورمان افتخار آفرینی کنند، در میدان حاضر شوند.
* کمیته بینالمللی المپیک سه شرط برای صدور مجوز برگزاری انتخابات کمیته المپیک داشت. چطور بدون انجام این شروط اجازه برگزاری انتخابات را گرفتید؟
- ما یک نامه سه صفحهای بسیار خوب برای IOC نوشتیم. بیستم خرداد ماه اساسنامه در مجمع کمیته ملی المپیک تصویب شد. ما در این نامه اعلام کردیم که وزیر جدید به روشن شدن تکلیف کمیته المپیک و ورزش علاقمند است. آنها هم اجازه دادند که تحت هر شرایطی انتخابات برگزار شود.
* اما چه شد IOC از موضعاش کوتاه آمد؟ گویا فدراسیون جهانی شنا قبل از IOC اجازه برگزاری انتخابات این رشته را داده بود.
- - ما سعی کردیم مشکل تعلیق رشتههای ورزشی را حل کنیم. حسین مسلم، نامهای به ایران فرستاد و اعلام کرد که انتخابات فدراسیون شنا را برگزار کنیم و بعد از آن به اصلاح اساسنامه فدراسیون بپردازیم و آن را برای ما بفرستید. IOC به مجامع انتخاباتی هیچ کشوری ورود نمیکند.
* آقای افشارزاده! آیا در نشست پیش روی هیات اجرایی زمان برگزاری انتخابات مشخص میشود؟
- در جلسه فردا، ابتدا گزارشی از بازیهای کشورهای اسلامی ارائه میکنم و بعد درباره بودجه صحبت می کنیم، چرا که اعتبارات کافی نیست. برای تعیین زمان انتخابات هم باید صبر کرد تا تکلیف وزارت ورزش و جوانان مشخص شود. فکر میکنم که سرپرست وزارت به زودی برای گرفتن رای اعتماد به مجلس شورای اسلامی معرفی شود. تا پایان سال بیش از پنج ماه باقی مانده و ما برای برگزاری انتخابات زمان کافی داریم./ایسنا