در این بیانیه مشترک آمده است: ایران پیشنهاد جدیدی را درباره اقدامات عملی به عنوان مشارکت سازنده برای تقویت همکاریها و گفت وگو با هدف حل آتی مسائل باقیمانده ارائه کرد.
بر اساس این بیانیه، در پی مباحث سازنده طرفین، تصمیم گرفته شد که جلسه دیگری در ۲۰ آبان در تهران برگزار شود تا همکاریهای به سمت جلو پیشرفت کند.
پیرامون این گفتگو ها با "سید حسین نقوی حسینی" سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی گفتگو کرده ایم.
صدور بیانیه مشترک از سوی ایران و آژانس نشان دهنده چیست؟
صدور بیانیه مشترک و تلاش ایران و آژانس برای ارتباط و همکاری بهتر نشان دهنده این است که فعالیت هسته ای جمهوری اسلامی ایران در حال رسیدن به مراحل بلوغ خودش است. جمهوری اسلامی ایران عضو آژانس بین المللی انرژی هسته ای است و جزء حلقه دارندگان تکنولوژی هسته ای می باشد و همچنین در چهارچوب ام پی تی فعالیت می کند ولی اراده های سیاسی خارج از آژانس سعی می کنند آژانس را تحت تأثیر بگذارند و با طرح ابهامات و سوالات بی مبنا آژانس را منحرف کنند. همکاری صمیمانه ایران و آژانس و شفاف سازی در همه مسائل می تواند اولا این توطئه را خنثی کند و ثانیا آژانس را به عنوان حامی پشت جمهوری اسلامی ایران قرار دهد. ما انحرافی در فعالیت های هسته ای مان وجود ندارد و بر اساس فتوای مقام معظم رهبری که اجازه شرعی نداریم که استفاده غیر صلح آمیز از انرژی هسته ای داشته باشیم. بنابراین همکاری شفاف بین ایران و آژانس می تواند یک پشتوانه قوی برای فعالیت هسته ای جمهوری اسلامی ایران باشد و ما این را گام های مثبتی در جهت توسعه هسته ای کشورمان می دانیم.
انتقال مسئولیت اجرایی پرونده هسته ایران از شورای عالی امنیت ملی به وزارت امور خارجه چه تأثیری در ادامه مذاکرات داشته است؟
اول باید به این نکته اشاره کنم که تصمیم گیری در این زمینه همچنان بر عهده شورای عالی امنیت ملی است اما فقط مسئولیت اجرایی پرونده بر عهده وزارت امور خارجه گذاشته شده است چون وزارت امورخارجه مجری سیاست خارجی است یعنی فقط اجرا به عهده وزارت امور خارجه گذاشته شده چونکه وظیفه ذاتی اش می باشد.
اما انتقال اجرا به وزارت امور خارجه به جهت اینکه این وزارت خانه از بدنه کارشناسی قوی برخوردار است و مجری سیاست خارجی است و بهتر می تواند از این بدنه کارشناسی استفاده کند قطعا اثرگذاری اش بهتر خواهد بود.
اکنون روند پیگیری پرونده هسته ای مثبت است ایا این نگاه مثبت از سوی غربی ها بویژه آمریکا وجود دارد؟
بله نگاهشان مثبت است البته منظور من آژانس است و همچنین کشور های این طرف آتلانتیک نگاهشان به پرونده مثبت است و به اینده مذاکرات خوشبین هستند ولی آمریکایی ها طبق معمول همچنان بر طبل سیاست دوگانه می کوبند.
پس شما معتقدید که آمریکا در قبال پرونده هسته ای ایران همچنان به سیاست های قبلی و دوگانه ش ادامه خواهد داد؟
فعلا که این گونه است یعنی هنوز هیچ تغییری در رفتار آمریکایی ها مشاهده نکرده ایم.
تا چه اندازه لابی صهیونیستی در این زمینه دخیل است؟
قطعا مؤثر ترین عامل اثر گذار در سیاست آمریکایی ها لابی صهیونیست ها هستند شما دیدید که باراک اوباما در سازمان ملل و در مجمع عمومی چه نطقی را ایراد کرد ولی در ملاقات با نتانیاهو چه مطالبی را گفت کاملا این دو سخنرانی با هم متفاوت بود و این نشان می دهد که صهیونیست ها خیلی تأثیر گذار هستند.
شما آینده پرونده را چگونه ارزیابی می کنید؟
من فکر می کنم دو طرف اراده دارند تا به یک نقطه نظرات مشترکی دست پیدا کنند و من فکر می کنم این تلاش روند مثبت دارد مگر اینکه آنها در آینده مطالباتی را داشته باشند که این مطالبات خطوط قرمز ما حساب بیایند که در این صورت قطعا ما از خطوط قرمز عبور نخواهیم کرد.
به نظر شما تیم مذاکره کننده ما تا کنون از خطوط قرمز عبور کرده است؟
نه به هیچ عنوان تیم مذاکره کننده ما از خطوط قرمز عبور نکرده است./ سیاست ما