معمولا خیرینی در کشور وجود دارند که به ساخت مدارس و مساجد می پردازند و به اصطلاح به آنها خیرین مدرسه ساز و یا مسجد ساز گفته می شود حال این سوال پیش می آید آیا "خیرین انتخاباتی" هم وجود دارد؟ سوالی از این قبیل همواره ذهن شهروندان را هنگام انتخابات مشغول می کند که این همه هزینه های کلان انتخاباتی از کجا آورده می شود.
متأسفانه در انتخابات ها یک سری افراد صاحب زر و قدرت از کاندیداهای خاص حمایت می کنند و بعد ها این افراد حامی صاحب امضاهای طلایی می شوند و از رانت بوجود آمده بهره می گیرد در این رابطه خبرنگار سیاست ما نظرات چند تن از نمایندگان مجلس شورای اسلامی را جویا شده است.
کمک های خیرین و طرفداران
حجتالاسلام "محمدتقی رهبری" نماینده مردم اصفهان در این باره گفت: هزینه کردن از اموال یا امکانات دولتی حتی از یک سربرگ گرفته تا خودرو و پول های بیت المال یک خیانت است و سرقت بیت المال محسوب می شود بنابراین هر کس این کار را انجام دهد خیانت و تخلف کرده است و اگر ملت هم متوجه نشوند خداوند آنرا می داند و این ها باید پاسخگو باشند بماند افرادی که دستشان در حوزه قدرت است ممکن است خیلی از پول ها و تن خواهها را در انتخابات هزینه کنند و این خیانت است.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی افزود: اما نزدیک شدن به ارباب قدرت و زر و زور و ثروت هم همینگونه است آن هم نوعی دیگر از خیانت است برای اینکه وقتی ارباب ثروت برای کسانی هزینه می کنند از آن شخص کاندیدا طلب کار می شوند و کاندیدا بعد از به قدرت رسیدن به نوعی نوکر آنها می شود و برای آنها می تواند زمینه رانت خواری را فراهم کند و صاحب امتیاز و صاحب فلان سفارشات شوند و از این طریق راهی برای بهره برداری باز کنند بنابراین اینگونه کاندیدا ها خودشان را از ملت جدا می کنند نماینده ملت باید منسوب به ملت باشد دلسوز ملت باشد و نباید مدیون و وام دار ارباب زر و زور باشد از هزینه های بیت المال نیز خرج نکند این تکلیف قانونی و شرعی است اگر کسی رعایت کند که مشکلی نیست اما اگر کسی رعایت نکند و نمایان شود شورای محترم نگهبان باید آنها را تعقیب قانونی کند و اگر اثبات بشود که اینها مخصوصا از امکانات دولتی در انتخابات استفاده می کنند ما در این زمینه قانون داریم و اینها می توانند تعقیب قانونی شوند اما اگر اقدامات ارباب زر و زور هم اگر آشکارا و روشن باشد انها باز جزء نقطه ضعف های کاندیدا ها خواهد بود.
حجتالاسلام "محمدتقی رهبری" پیرامون صرف هزینه های کلان در تبلیغات انتخاباتی گفت: بالاخره تبلیغات انتخاباتی هزینه دارد اما هزینه ها باید معقول باشد ممکن است هواداران و طرفداران شخص کاندیدا در تبلیغات به وی کمک کنند و این طبیعی است که اگر کمک های تبلیغاتی نباشد کسی نمی تواند تبلیغات کند اما این کمک ها نباید از سوی افراد صاحب زر و زور باشد ولی هرگاه دیدیم حجم تبلیغات از حد معمول و معقول عبور کرد اینجا برای ما یک سوال پیش می اید که این هزینه ها از کجا تأمین می شود بنده برای نمایندگی مجلس خودم هرچه حساب کردم دیدم هزینه چندانی نمی شود اما ریاست جمهوری با نمایندگی فرق دارد اما با این وجود باز هم تبلیغات باید حد و حدودی داشته باشد طبیعتا احزاب و تشکیلاتی هستند اگر آنها به کاندیدای خود کمک می کنند و یا کمک های خیرین و طرفداران در حد معقول باشد این قابل قبول است زیرا تبلیغات یک سری هزینه ها دارد ولی هرگاه از حد معقول بگذرد و در و دیوار کشور از تابلو ها و عکس های رنگی پر شود اینجاست که سوء ظن برانگیخته می شود.
اگر احزاب وجود داشته باشند شفاف تر خواهد بود
"عبد الرضا عزیزی" رئیس كميسون اجتماعی مجلس شورای اسلامی نیز در این باره گفت: متأسفانه چون در کشورمان حزب وجود ندارد در واقع شفافیت وجود ندارد و همه انفرادی وارد انتخابات می شوند و در انفرادی هم معلوم نمی شود که چگونه در انتخابات هزینه می شود اگر حزب وجود باشد طبیعتا قانونی وجود دارد و احزاب کمک می کنند و احزاب هم به صورت شفاف یک شماره حساب اعلام می کنند و طرفداران آن کمک می کنند چیزی که در همه جای دنیا وجود دارد متأسفانه بزرگترین مشکل ما این است چونکه حزب نداریم همه چیز انفرادی است حتی ریاست جمهوری هم انفرادی است یعنی مردم به وزن شخص نگاه می کنند و رأی می دهند به گروه یا حزب نگاه نمی کنند این یک ایراد بزرگ در جامعه ما است و فردا هم اگر آن شخص کاندیدا، رئیس جمهور و یا نماینده مجلس شود اگر نکات منفی هم داشت دیگر تمام شد و رفت و کسی پاسخگو نیست اما اگر حزبی باشد یقه آن حزب گرفته می شود که چرا خوب عمل نکردید . بنابراین ما باید کاری کنیم که در کشور احزاب پا بگیرند ولی متأسفانه حتی خود سیاسیون هم به احزاب اعتمادی ندارند.
رئیس كميسون اجتماعی مجلس شورای اسلامی پیرامون حمایت برخی از سرمایه داران و صاحبان ثروت از کاندیداهای خاص در انتخابات و تهیه قانونی پیرامون این قضیه گفت: قانون در این زمینه وجود دارد و کسانی که داوطلب هر انتخاباتی می شوند اگر پشت آنها افراد صاحب زر و زور و قدرت باشد قطعا شورای محترم نگهبان و نهاد های نظارتی دقت کامل روی این مسئله دارند و کسانی که با حمایت عده ای خاص انتخاب می شوند به نوعی نماینده آن افراد محسوب می شوند و دیگر نماینده ملت نیستند تا آنجا که ممکن است شورای محترم نگهبان در این زمینه دقت دارد و فیلتر شورای نگهبان خیلی قوی است و این گونه افراد نمی توانند از فیلتر شورای نگهبان رد شوند در واقع نظارت هم برای این کار گذاشته شده است اما به هر حال اگر احزاب وجود داشته باشند شفاف تر خواهد بود .
منبع: سیاست ما