روانبخش صادقی ، کارگردان انیمیشن «فرهنگ انتخاب» که به مناسبت انتخابات ریاست جمهوری از تلویزیون پخش میشود، در مورد چند و چون کار توضیحاتی داده و به گفتگو شسته است.
تا چه حد به اثر بخش بودن این کار اعتقاد دارید؟
بر اساس تجربههایی که در ساخت انیمیشنهای اینچنین کسب کردهام، طنزی که به صورت غیرمستقیم پیامی را عنوان کند، ناخودآگاه در ذهن مخاطب میماند. مستقیمگویی گاهی تاثیر برعکس میگذارد ولی انیمیشن «فرهنگ انتخاب» یک نگاه ساده با چاشنی طنز دارد؛ چنین انیمیشنهایی تاثیرشان بیشتر از انیمیشنهای داستانی بلند و کشدار است.
این کار با چه اهدافی در نظر گرفته شده است؟
موجز و طنز بودن، غیرمستقیم بودن و تاثیرگذاری بیشتر ، مشخصهی این نوع از انیمیشنهای آموزشی است. «فرهنگ انتخاب» هم فضای قبل از انتخابات را تلطیف میکند و هم بحثهایی نظیر فرهنگ انتخاب کردن و انتخاب شدن، احترام گذاشتن به رأی طرف مقابل، رفتار بعد از شکست در انتخابات و ... را مطرح میکند.
پس به گونه ای کاملا در راستای فرهنگ سازی در جامعه قدم برداشته اید.
دقیقا همینطور است. این انیمیشن صرفا برای انتخابات ریاست جمهوری 92 نیست و هر انتخاباتی را دربرمیگیرد؛ مثلا انتخاب در خواستگاری، انتخاب مدیر در جلسه انتخابات هیات مدیره ساختمان و ... .
مخاطب و گروه سنی مورد نظری هم برای آن در نظر است؟
ما سعی کردیم به صورت ریشهای و طنز به موضوع انتخاب نگاه کنیم، مخاطب انیمیشن «فرهنگ انتخاب» بیشتر بزرگسالان هستند اما چون به صورت انیمیشن و طنز است میتواند سنین قبل از حق رأی دادن را هم دربرگیرد.
اما تفاوت «فرهنگ انتخاب» با «انتخاب من»، دیگر انیمیشن انتخاباتی به کارگردانی ایمان ایرانینژاد در چه مواردی است؟
انیمیشن آقای ایرانینژاد کلیتر است اما ما موارد خاصی را هدفگذاری کردهایم؛ «فرهنگ انتخاب» تک کاراکتر است و یک شخصیت به عنوان شهروند در پوزیشنهای مختلف ظاهر میشود.
در پایان بفرمایید آیا کار های دیگری هم در دست تهیه و ساخت دارید؟
جدیدترین انیمیشنی که در حال پیش تولید می باشد، انیمیشن «گروه امید» در 52 قسمت 20 دقیقهای به تهیهکنندگی مرکز پویانمایی صبا ساخته میشود که مخاطبش نوجوان است و دربارهی یک گروه دانشجو است که تصمیم میگیرند ایرانگردی کنند اما موضوع اصلی دربارهی مهدویت و نگاه شرقی به آخرالزمان است که به صورت غیرمستقیم به آن پرداخته شده؛ حدود دو سال نیز درباره آن تحقیق شده است.
برگرفته از ایسنا