پیرامون چرایی عدم موفقیت اخوان المسلمین در زمام داری "محمد صادق الحسینی" تحلیل گر مسائل خاورمیانه و جهان اسلام گفتگو کرده ایم.
*بسیاری از مقامات مصری طی چند روز اخیر استعفا دادند تحلیل شما از این استعفاها چیست آیا شمارش معکوس برای سقوط دولت مرسی آغز شده است؟
اینکه دولت مرسی در سراشیبی سقوط و یا اینکه شمارش معکوس خروج آن از قدرت آغاز شده است امری قطعی است و هیچ تردیدی در آن نیست ولی تمام چشم ها الان به سوی ارتش است بعید می دانم که ارتش دنبال کودتا باشد ولی تعیین کننده آینده قدرت در موازنه قوا در مصر عملا ارتش می باشد . سوء مدیریت یا مدیریت ناپخته از طرف اخوان المسلمین و هرم معکوس سیاست گذاری شان و تعامل با خارج و تقابل با داخل عملا این موازنه کنونی در مصر را به وجود آورده است که یک موازنه ای است که نتیجه اش برای اخوان منفی است.
اگر مردم بتوانند از سوء مدیریت مرسی و اخوان المسلمین نجات پیدا کنند و این حالت رویارویی بین جبهه نجات ملی و اخوان المسلمین یک بدیل سومی را ایجاد کنند امیدوار کننده است اما در غیر این صورت اوضاع در مصر امیدوار کننده نخواهد بود و به همین زودی ها به ثبات نخواهد رسید .
مردم مصر به دنبال نظام سازی و رسیدن به اهداف مورد نظر خود هستند تا بتوانند از این معادله منفی به سلامت بیرون بیایند بخصوص اینکه آمریکایی ها نمی خواهند مصر دوباره موقعیت خودش را در معادلات بین المللی و منطقه ای پیدا کند و به عنوان یک شریک استراتژیک در کنار ایران و در کنار مقاومت ایفای نقش کند.
*اخوان المسلمین حدود ۸۰ سال سابقه مبارزاتی داشتند و ۵۱ درصد از آرای مردم مصر را در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری نیز بدست آوردند چرا آنها نتوانستند از این پشتوانه مبارزاتی و آرای مردم استفاده کنند و در زمام داری موفق گردند؟
همانطور که گفتم علت اصلی این است که آنها احترام به اهداف واقعی مردم مصر نگذاشتند به خیلی از اهداف متعالی مردم مصر پشت کردند. مسئله اسرائیل و کمپ دیوید و ریشه کن کردن وابستگان مبارک و پاکسازی آنها از ادارات دولتی و نهاد های امنیتی و مهم تر از همه زدو بند با خارج و تقابل با داخل از جمله موضوعاتی بود که دولت مصر را از مردمش جدا کرد و دولتی که از مردمش جدا می شود و پیوند قوی و محکمی با مردم نداشته باشد قطعا مردم دوباره علیه اش قیام می کنند که اکنون مردم مصر در حال قیام می باشند.
*تا چه اندازه ورود مصر به قضیه سوریه و موضع گیری اخیر مرسی در قبال دولت سوریه در این تنش ها دخیل بوده است؟
این هم نمونه ای از سیاست یک بام و دو هوایی است که مرسی اتخاذ کرده است وقتی یک حاکمی که ادعای اسلام گرایی می کند و احترام به آرای عمومی مردم را در شعارش قائل است چگونه می تواند درباره یک دولت مشروع مثل سوریه دخالت کند همچنین خارجی ها را به این دخالت دعوت کند و هم اینکه خشونت در سوریه را تأیید نماید و میدان را برای جنایت تکفیری ها باز گذارد همچنین مرسی اقدام به قطع رابطه با کشوری مثل سوریه که روابط تاریخی و استراتژیک زیادی با آن دارد، کرد وقتی مرسی این سیاست های یک بام و دو هوا را انجام می دهد قطعا خارجی ها پشتش را خالی می کنند بخصوص اینکه غربی ها شکست بسیار بزرگی در سوریه خوردند.
یکی از عواملی که باعث شد این اتفاقات برای اخوان المسلمین بیافتد این بود که غربی ها و آمریکایی ها به شکل خاصی پشت سر مرسی را خالی کردند و او را در مقابل مردمش تنها گذاشتند. بنابراین مسئله سوریه بسیار تعیین کننده بود و این مسئله نه تنها در مصر مؤثر بوده بلکه در قطر نیز تحولاتی اتفاق افتاد در ترکیه نیز ناآرامی های رخ داد و در تونس نیز اتفاقاتی رخ داد که ناشی از محاسبات اشتباه استراتژیک آنها در قبال سوریه بود.
*اکنون مصری ها وارد یک بازی دو سر باخت شده اند و می توان گفت تنها فرد خوشحال در این قضیه حسنی مبارک است آیا این صحیح است؟
متأسفانه در برخی از شهرها که علیه حسنی مبارک تظاهرات نشده بود برای اولین بار آنها نیز شاهد تظاهرات بودند و در بسیاری از شهر ها افراد باقی مانده از رژیم حسنی مبارک هم وارد تظاهرات شدند و علیه دولت دست به خشونت هایی زدند./تقریب