به بهانه روز جهانی قدس با "محمد صادق الحسینی" کارشناس و تحلیل گر مسائل فلسطین به گفتگو نشسته ایم.
*طی چند سال اخیر رژیم صهیونیستی از ناآرامی های منطقه بیشترین سوء استفاده را برده و به توسعه شهرک سازی و یهودی سازی قدس شریف ادامه داده است به نظر شما راهپیمایی روز جهانی قدس تا چه اندازه می تواند جلوی این حرکت رژیم صهیونیستی را بگیرد؟
همانطوری که الان در عصر بیداری اسلامی، عصر ملت ها، عصر تصمیم گیری ملت ها و حضور آنها در صحنه قرار داریم بنابراین هرچه مردم ما در صحنه حضور پیدا کنند و خودشان را نشان دهند بر آرای عمومی منطقه تأثیر بالایی خواهد داشت. چون جمهوری اسلامی ایران و حضور مردم ایران در ۳۴ سال گذشته و حضور دائمی شان در صحنه ها و مسائل دفاع از استقلال و دفاع از کرامت و عزت به بیداری اسلامی تبدیل شده است و این مسئله یعنی حضور در راهپیمایی روز جهانی قدس به یک موجی تبدیل می شود که بعد از فضای بیداری اسلامی مؤثر خواهد بود که مردم جهان بخصوص مردم منطقه پیرامونی ما در جهان عرب و جهان اسلام همراه با مردم ایران بیشتر تشویق می شوند تا وارد صحنه شوند. یکی از نمونه های خوب برای این مسئله پافشاری مردم ایران برای ارسال کاروان های کمک به غزه و شکستن محاصره آن بود که این مسئله موجب تشویق و ترغیب سایر کشور ها نیز شد و الان کمک های سایر کشورهای جهان روانه غزه می شود بنابراین در این رابطه هم مردم ایران می توانند الگوی خوبی برای سایر ملت ها باشند چون دست به دست هم دادن در شرایط کنونی به عنصر مؤثری در تغییر معادلات منطقه ای و بین المللی تبدیل می شود.
*بسیاری معتقدند که بیشتر مشکلات کنونی جهان اسلام ناشی از بی توجهی به مسئله قدس است به نظر شما علت این بی توجهی در کشور های اسلامی ناشی از چیست؟
این مسئله دارای چند عامل است، اولین عامل، وابستگی و مزدور بودن و غیر مستقل بودن رژیم های منطقه که از باقی مانده های معادلات ظالمانه جنگ جهانی اول و دوم می باشند، است که این رژیم ها به عنوان حامیانی برای رژیم صهیونیستی ایجاد شده اند که اکثرا هم این نقش را به خوبی بازی کرده اند و نگذاشته اند که ملت ها به مردم فلسطین کمک کنند و هم اکنون نیز نمی گذارند ملت های منطقه برای آزادی فلسطین متحد شوند.
عامل دوم، نخبگان این منطقه هستند که متأسفانه اکثرا یا پیرو الگوی غربی اند یا شرقی. در سه دهه اخیر با پیروزی انقلاب اسلامی ایران الگوی جمهوری اسلامی به عنوان عنوان یک الگوی نه شرقی و نه غربی مطرح شد و قبل از این الگویی که غیر از شرق و غرب باشد مطرح نبود و بنابراین اکثر نخبگانی که در منطقه هستند متأثر از نوع تفکر مادی گری غرب هستند و نسبت به دفاع از مسئله فلسطین و بیت المقدس بی توجه هستند لذا مردم چون همواره متأثر از نخبگان هستند و از طرفی نیز رژیم های دست نشانده مانع حرکت آنها می شوند، تا حدودی باعث شده نسبت به مسئله فلسطین غافل شوند.
عامل سوم نظام سلطه است که متأسفانه تمام اقتدار ملی ملت های منطقه را سلب کرده است و نظام سلطه برای تجزیه کردن جهان اسلام که یک زمانی دارای امت واحدی بود، تمام تلاش خود را انجام می دهد. بنابراین این مسئله تجزیه، کشورهای اسلامی را به مسائل فرعی و روزمرگی خودشان مشغول کرده است و مسئله بزرگ و مهمی همچون فلسطین را فراموش کرده اند و این جسد امت واحد اسلامی که اکنون تکه تکه شده نتوانسته خودش را پیدا کند و به صورت یک واحد منسجم حرکت کند به نظرم این سه عامل مهمی است که کشور های اسلامی را مشغول کرده که از انجام وظیفه عقیدتی، سیاسی، دینی و اندیشه ایی که نسبت به مسئله فلسطین دارند، باز داشته شوند.
*شما به سه عامل اصلی اشاره کردید که تا حدودی دو عامل آن توجیه پذیر است اما مسئله نخبگان تا حدودی توجیه پذیر نیست این مسئله ناشی از چیست که نخبگان جهان اسلام دچار بی توجهی به مسئله قدس شده اند؟
جنبش احیا گری اسلام و دین اسلام که به بیش از صد سال قبل و زمان سید جمال الدین اسد آبادی و محمد عبده باز می گردد، متأسفانه در آن زمان الگو سازی نکردند و حرکت آنها در حد یک تفکر اصلاح طلبی بوده اگر آنها شبیه حرکت امام خمینی(ره) حرکت می کردند و به سوی اقامه حکومت اسلامی همانطوری که امام انجام دادند و از یک مسئله نظری اصلاح طلبانه یک اقدام عملی انقلابی انجام می دادند خیلی زودتر از اینها نخبگان ما هم به سوی یک حرکت منسجم و یک الگوی نه شرقی و نه غربی حرکت می کردند و آنگاه بود که می توانستیم یک جهان بینی روشنی بر مسائل جهان اسلام از جمله مسئله فلسطین داشته باشیم و نه اینکه مانند امروز تابع شرق و غرب باشیم و در حد یک مسئله مادی به قضیه فلسطین نگاه کنیم . خلاصه اینکه نظام مندی و یا ایجاد حکومت های واقعی در جهان اسلام از طبقه نو اندیشان، اصلاح طلبان و احیا گران در سال های گذشته، اگر حرکتی شبیه به حرکت امام (ره) می شد، تا این لحظه مسائل و مشکلاتی مثل فلسطین نه می توانست به وجود بیاید و نه اینکه به شکل طولانی کنونی همانند خنجری بر جهان اسلام ادامه پیدا می کرد.
*به نظر شما تنها راه رهایی از این وضعیتی که رژیم صهیونیستی ایجاد کرده چه می تواند باشد و کشور های اسلامی در قبال قضیه فلسطین چه وظیفه ای دارند؟
دو راه وجود دارد که هر دو راه باید به شکل موازی در کنار هم باشد. اولین راه ریختن به خیابان ها و قیام به جهاد عینی است و تک تک ما مسلمانان همانطوری که امام خمینی(ره) از ما خواسته که اگر هر کداممان یک سطل آب روی این رژیم جعلی بریزیم این رژیم غرق می شود، وظیفه داریم که این حرکت مستقیم برای آزادی فلسطین را حتی یک لحظه از ذهنمان دور نکنیم.
دوم، انجام کار دسته جمعی و تشکیلاتی است که در چهارچوب همان فرمان قرآنی " وَأَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَمِن رِّبَاطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدْوَّ اللّهِ وَعَدُوَّكُمْ "(آیه ۶۰ سوره انفال) که خودمان را به انواع سلاح های سخت افزاری و نرم افزاری برای ایجاد یک ارتش مسلح جهان اسلام برای کندن این غده سرطانی از بدنه جهان اسلام مجهز کنیم./سیاست ما